Papež František: Bez misijního rozměru se zasvěcený život deformuje

V neděli 18. října 2015 si katolická církev připomněla Světový den misií. Papež František napsal při té příležitosti krásný dopis zasvěceným lidem.

„Misijní rozměr patří niterně ke každé formě zasvěceného života a nelze jej zanedbávat bez toho, že by to nezanechávalo prázdnotu, která zdeformuje charisma.“ Tato slova píše papež František ve svém poselství k  Světovému dni misií, jež si katolická církev připomene v neděli 18. října 2015.

Letošní připomínka je zasazena do Roku zasvěceného života. Papež se ve svém listu proto obrací především k těm, kteří se Bohu darovali zvláštním zasvěcením. Tito lidé podle Františka následují Krista, který vzal na sebe kříž a odevzdal se Otci, a přijímají tak i misijní povahu celého jeho života. Při pohledu na Ukřižovaného poznávají velikost jeho lásky a vnímají, že si přeje pronikat ke stále více lidem. „Misie patří ke ‚gramatice‘ víry a je něčím nezbytným pro toho, kdo začne naslouchat hlasu Ducha, jenž člověku našeptává ‚pojď‘ a ‚jdi‘,“ píše František.

Zvláště od zasvěcených lidí se očekává, že budou naslouchat Duchu, který vyzývá k vyjití na „velké misijní periferie“, mezi národy, k nimž se evangelium ještě nedostalo. Papež v této souvislosti vyzývá k četbě a meditaci dokumentu Ad gentes, od jehož vydání v prosinci uplyne 50 let.

S odvolání na evangelium pak papež uvádí, že přednostně se má evangelium hlásat chudým, nepatrným, nemocným, těm, jimiž se často pohrdá a zapomíná se na ně, a kdo nemají nic na oplátku: „Mezi naší vírou a chudými je nedělitelné pouto. Nikdy je nenechávejme samotné.“

František také vyzývá k návratu k centru misijního ideálu, kterým je Ježíš Kristus. „V tomto směru nemohou existovat kompromisy: ten, kdo díky Boží milosti přijímá misijní poslání, je povolán, aby žil misijního ducha,“ píše. Každá tendence odchýlit se od tohoto povolání, byť doprovázená šlechetnými pohnutkami a pastoračními či humanitárními důvody, se neslučuje s povoláním od Pána.

V poselství k Světovému dni misií se také papež obrací na mladé, aby se nenechali oloupit o sen o skutečné misii, k němuž bude patřit naprosté sebedarování. „Ve skrytosti svého svědomí se zeptejte, z jakého důvodu jste se rozhodli pro misijní řeholní život, a svou připravenost pro jeho přijetí poměřujte tím, čím on (Ježíš) je: darem lásky pro službu hlásání evangelia,“ píše.

V závěru také vyzývá zasvěcené osoby ke spolupráci s papežskými misijními díly.

Světový den misií si katolická církev připomíná vždy předposlední neděli v říjnu.

Celý text poselství je ZDE.

(převzato ze stránek tisk.cirkev.cz; foto: US Papal Visit)