Hlavní problém je hlad, řítíme se do propasti, říká františkán z Aleppa

Hlavním problémem je hlad, říká františkánský kněz Ibrahim Alsabagh, který se zde stará o farnost sv. Františka.

„Jakoby nestačily granáty, které nám několik let padaly na hlavu, na kostely, na domy, na lidi, jakoby nestačila chudoba,“ popisuje letošní měsíce v syrském městě Aleppo tamější farář otec Ibrahim. „Současnou situaci prožíváme s velkými obtížemi,” řekl během květnového videohovoru, který uspořádala nadace Pro Terra Sancta. Ta podporuje františkány a jejich službu na Blízkém východě.

Řeholník neskrývá závažnost situace: Životní náklady se vyšplhaly do extrému. Znám člověka, který pracuje jako státní úředník, má stabilní práci a dává jí čas, aby uživil ženu a děti. Nyní jeho plat nestačí ani na to, aby koupil chléb a cibuli na měsíc.”

Lidé klepou na dveře kláštera a prosí o pomoc. Od bratrů dostávají potravinové balíčky, léky i finanční pomoc k pokrytí lékařských zákroků. Hlavní problém je hlad, pokračuje otec Ibrahim. „Dnes jsme dostali dar a mimořádně jsme rozdělili i peníze (obvykle se to nestává) rodinám, aby si mohly koupit 100 litrů nafty (používá se na elektřinu a topení). Většina je utratila za jídlo.”

„Všichni shodně říkají, že současná situace je horší, než když bylo město bombardováno.” Země je zničená z ekonomického hlediska a následky krize budou katastrofální. „Jsme v nejhorší fázi ze všech let války.“ Okolní státy již uzavřely hranice: Libanon a Jordánsko. Také Libanon prochází vážnou krizí. Řítíme se do propasti. Hrozí nám hladomor a nevíme, jaká bude naše budoucnost,” uvádí řeholník z Aleppa. Nedostávají se ani léky: „Naše kuchařka bere léky na srdce a cholesterol. Nejen ona, ale i všichni, kdo jako ona potřebují léky, neví, co dělat.“  

Navzdory všem těmto bolestem a problémům zůstala víra otce Ibrahima i křesťanů z Aleppa pevná. Františkán uvažuje nad zázrakem, který udělal Ježíš u Tiberiadského jezera: rozmnožení chlebů a ryb. „On vede naše dějiny,je alfou i omegou. My jsme jeho prostředníci, stejně jako učedníci, a jako učedníci se svěřujeme do jeho péče.”

Otec Ibrahim posílá poselství naděje, je si jistý, že Pán najde způsob, jak pomoci, a nenechá zemřít hlady své lidi. Svěřuje se Prozřetelnosti a modlitbám. Již to je pro něj zázrak, že se kanál pomoci, který zajišťuje nadace Pro Terra Sancta, nikdy nepřerušil. A dodává: Vaše pomoc je pro nás jako otevřené okno na horizontu. Ze srdce vám děkujeme.Jste přítomní v našich srdcích a v našich modlitbách. Modleme se, aby tato noční můra celého lidstva skončila brzy.”

Farnost v Aleppu je možné podpořit buď (1) přes náš český františkánský účet „Chléb sv. Antonína“:

Číslo účtu: 107-4841870287/0100, název účtu: „Chléb sv. Antonína – Bratři františkáni“, v.s. 201801 (variabilní symbole je nutný, abychom věděli, že peníze jsou na tento úmysl).

nebo (2) přes nadaci Pro Terra Sancta:

BANCA POPOLARE ETICA SCPA – FILIALE DI MILANO
ADRESA BANKY: Via Scarlatti 31 – 20124, MILANO
IBAN: IT 39 U 05018 01600 000014488449
BIC/SWIFT: CCRTIT2T84A
JMÉNO PŘÍJEMCE: FOR THE POOR
Jako účel platby napsat tuto větu (a pouze tuto větu): FOR THE POOR (tzn. v překladu “pro chudé”)
Platba probíhá v eurech. 

  1. Dobrý den,
    chtěla jsem přispět na podporu farnosti v Aleppu, ale údaje, které jsem zadala bance, nejsou přesné ani úplné.
    Banka po mně chce tyto povinné údaje:
    Název příjemce
    Země
    Ulice
    Město

    Navíc, když jsem zadala uvedené číslo IBAN, zobrazilo se, že jde o banku v Padově a ne v Miláně, jak uvádíte, což je matoucí:
    BANCA POPOLARE ETICA SOCIETA‘ COOPE
    VIA NICCOLO‘ TOMMASEO 7
    PADOVA

    Prosím vás o upřesnění údajů, jinak bohužel nemohu finanční příspěvek odeslat.
    Děkuji, Barbara Tranová

    1. Dobrý den, děkujeme za pomoc. Přidali jsme možnost přispět přes náš český františkánský účet, my pak peníze pošleme františkánské nadaci Pro Terra Sancta, která dopraví pomoc do Aleppa.

  2. Jsme ochotni pomoci ale disponujeme s českými korunami. Myslím že by finanční převod někdo mohl provést za nás, nebo spíš za ty kteří jsou v Syrii …Prostě a jednoduše: sdělte číslo české banky přes kterou by to šlo a my jim pomůžeme. Ostatně divíme se, proč už to není dávno do předstihu takto zařízeno.

    1. Dobrý den, děkujeme za pomoc i za připomínku. Přidali jsme možnost přispět přes náš český františkánský účet, my pak peníze pošleme františkánské nadaci Pro Terra Sancta, která dopraví pomoc do Aleppa.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *