Na Velehradě se setkala františkánská rodina, připomněli si 800 let od prvního živého betlému

V těchto letech se pohybujeme 800 let od důležitých událostí v životě sv. Františka. V letošním roce 2023 si připomínáme 800 let od doby, kdy svatý František vytvořil v Grecciu živý betlém, z čehož se rozvinula lidová tradice vánočních betlémů.

V souvislosti s tímto výročím jsme se sešli na Velehradě, 19-24.2.2023, my, celá františkánská rodina: Sekulární františkánský řád a zástupci františkánských řeholních řádů v ČR. Setkání mělo téma Vtělení. Vyslechli jsme řadu inspirativních přednášek, jak žít tajemství Vtělení z pohledu našeho života s Kristem, života ve světě, života ve společenství, ve vztazích s našimi bratry a sestrami. Vrcholem byla úterní slavnostní mše svatá ve velehradské bazilice, kterou sloužil apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo. Navštívili jsme také dřevěné jesličky v životní velikosti, které vznikly na Sv. Antonínku za finančního přispění Sekulárního františkánského řádu.

Byl to maximálně využitý týden, při kterém jsme šli z akce do akce a z modlitby do modlitby a rozhodně jsme se nenudili. Je moje zkušenost, že na těchto celostátních setkáních je velmi příjemná atmosféra, je cítit duch svatého Františka, v prostotě a bez povyšování jsou si všichni blízcí.

Tereza Skálová