Františkánské prameny online

Představujeme vám online knihovnu pramenů františkánské spirituality.

Františkánské prameny jsou pro mnohé jednou z nejvíce strhujících knih. Obsahují mnoho příběhů, modliteb a jiných textů, ze kterých vane duch světce z Assisi a bratří prvních staletí řádu. Jelikož je obtížné tyto knihy v současnosti sehnat, rozhodli jsme se je publikovat online na našich stránkách.

Pod záložkou „Spiritualita“ v horním menu nebo na dolní části homepage tedy zájemci naleznou vstup do virtuální knihovny. Zde postupně zařazujeme jednotlivé spisy Františkánských pramenů. Zatím jsou zde umístěny spisy sv. Františka a sv. Kláry, životopisy br. Tomáše z Celana i dvě legendy sv. Bonaventury. Jelikož se poznatky k Františkánským pramenům velmi rychle vyvíjí, postupně bychom také rádi napsali nové úvody k jednitlivým knihám.

Název díla se zobrazí po najetí myší na konkrétní obrázek knihy. U dotykových telefonů a tabletů stačí kliknout kamkoliv na obrázek kromě jeho středu – kliknutím na prostředek se kniha otevře.

Nad obrázky knih se také nachází filtr, který je umožnuje třídit podle různých kategorií.

Na stránce jsou také uvedeny prokliky na stáhnutí celých františkánských pramenů ve formátu pdf.

Vycházíme z textu, na němž pracovali pracovali P. Jan Bárta OFM, P. Radim Jáchym OFM a P. Ctirad Václav Pospíšil OFM.V posledních letech také postupně vzniká překlad pramenů P. Bonaventury Štivara OFM, který je k dispozici knižně.

.

prameny4