Františkán z Aleppa: Prosíme o modlitby, rozpoutalo se tu peklo

Představitelé katolických církví v Aleppu vyzývají věřící na celém světě k modlitbám. Na eskalaci násilí v minulých dnech upozornil také papež František. Město je bombardováno, školy byly zavřeny, kromě mrtvých a zraněných se lidé psychicky hroutí. Od dnešní noci zde platí částečné příměří.

„Neustále zde padají rakety. Na domy, školy, nemocnice. Rozpoutalo se peklo. Žijeme v hrůze dnem i nocí. Pomáháme mnoha zmrzačeným lidem. Vidíme zřícené budovy. Tolik utrpení. Minulou neděli, když jsme otevírali mariánský měsíc, jsme byli mnohokrát bombardováni.“

Takto ve středu popsal situaci v hlavním městě severu Sýrie Aleppu zdejší františkánský kněz Ibrahim Alsabbagh. Redakce Vatikánského rozhlasu jej telefonicky zastihla v klášteře, jehož je představeným.

„Někteří lidé nedokáží ani normálně dýchat. Měli jsme zde mnoho zhroucení nervového původu, psychické problémy kvůli strachu. Včera situace vyvrcholila zničením další nemocnice,“ dodal P. Alsabbagh. Střela odpálené z povstaleckého území zasáhla porodnické oddělení v nemocnici Dabbi´t a zabila 17 dětí. V předchozích dnech mířily střely na univerzity, především státní. Ministerstvo proto zavřelo na několik dní všechny školy. Jezuitské centrum pro uprchlíky muselo dočasně přerušit provoz.

Podle agentury Asia News platí od dnešní noci po 48 hodin příměří, které je však „částečné a křehké“. Syrská armáda a některé povstalecké skupiny se dohodly na klidu zbraní na nátlak USA a Ruska. Do příměří se však nezapojuje tzv. Islámský stát a fronta an-Nusrá napojená na Al-Kájdu.

Církevní představitelé vyzývají celý svět k modlitbám, zejména 8. května

Představitelé katolických církví proto vyzývají biskupy, kněze a věřící na celém světě, „aby obětovali mše nejbližší neděli, 8. května, za mír v Sýrii a především v Aleppu“.

„Prosíme o modlitby z celého světa, protože situace je dramatická,“ zdůrazňuje čtyřiačtyřicetiletý františkán. To, co se děje v Aleppu, je podle něj zločinem proti lidskosti. „Zasáhnout děti, novorozence, ženy při porodu, univerzitní studenty… nazývejme to odplatou nebo terorismem, ale ve skutečnosti jsou to strašlivé činy,“ uvedl řeholník.

Papež František: Respektovat příměří a zintenzivnit dialog

Na situaci Aleppa upozornil také papež František, který v neděli hovořil o „spirále násilí“, jež „kosí nevinné oběti dokonce mezi dětmi, nemocnými a těmi, kdo velice obětavě poskytují pomoc bližnímu“. Papež také vyzval všechny strany konfliktu, aby respektovaly příměří a zintenzivnily dialog, který je „jedinou cestou vedoucí k míru“.

Během necelých dvou týdnů zemřelo v Aleppu zhruba 300 lidí. Podle P. Alsabbagha čtvrtina těch, kdo ve městě ještě zůstávali, uprchla v minulých dnech do bezpečnějších oblastí. Ve městě tak především ještě jsou starší lidé, nemocní, chudí a početné rodiny, které nemají úspory.

(převzato z webu cirkev.cz; zdroj: Radio Vaticana, Asia News; foto z Aleppa: Kustodie Svaté země)