Po mnoha staletích bylo odkryto místo, na němž leželo Ježíšovo tělo

(VIDEO) Restaurátoři v bazilice Božího hrobu v Jeruzalémě odkryli poprvé po mnoha staletích  místo, na němž podle tradice spočívalo Ježíšovo tělo po ukřižování. Informuje o tom National Geographic.

Místo Ježíšova spočinutí bylo obloženo mramorem minimálně od roku 1555, pravděpodobně však i po staletí déle. Restaurování Božího hrobu probíhá v Jeruzalémě od června letošního roku.

„Mramor pokrývající hrob byl odsunut, a byli jsme překvapeni množstvím výplňového materiálu za ním,“ uvedl archeolog Frederik Hiebert. „Bude to na dlouhou vědeckou analýzu, ale konečně budeme moci vidět původní povrch, na který bylo podle tradice položeno Ježíšovo tělo.“

Podle jedné z konzervátorek není ještě jisté, co se pod mramorem skrývá. „Nyní je čas, abychom přinesli vědecké monitorovací zařízení,“ uvedla.

Odhalení místa dá vědcům jedinečnou možnost prozkoumat původní povrch, který je spojen s největší událostí Kristova života, jeho Vzkříšením. Jak uvádí National Geographic, analýza umožní lépe pochopit tvar původního hrobu i to, jak se vyvíjel během staletí.

Boží hrob se nachází v samostatné kapli nazvané Aedicule (z latinského aedicula, malý dům) uvnitř většího chrámu. Kaple je dlouhodobě poničená kvůli otevřené kupoli, jež se nad ní nachází. Po desetiletí byla vystavena dešti a velkým změnám teploty. Situace se nadále zhoršila při požáru v roce 1808 a zemětřesení v roce 1927. V červnu se díky dohodě řecké, latinské a arménské církve začalo s restaurováním posvátného místa.

Fotografie a celý článek naleznete na stránkách National Geographic.

VIDEO: Odkrytí mramoru z Božího hrobu. National Geographic.

(Foto: Scott Ableman, CC BY-NC-ND)