Papež František udělí mimořádné požehnání Urbi et Orbi

Papež František kvůli epidemii koronaviru udělí v pátek 27.3.2020 v 18 hodin mimořádné požehnání Urbi et Orbi. Událost, při které bude na prázdném svatopetrském náměstí také kříž známý ze zázračného vymizení moru v roce 1522, bude přenášený online.

Na prázdném vatikánském náměstí papež František vystaví Nejsvětější svátost a udělí požehnání Městu a světu (Urbi et orbi), které se obvykle uděluje o Vánocích a Velikonocích. Vedle oltáře bude umístěn originál ikony Panny Marie Salus populi romani, u níž se papež modlí před zahájením každé zahraniční cesty i po návratu.

Ke kříži, který je uchovávaný v centru Říma v kostele San Marcelo al Corso, papež pěšky putoval již 15. března. Modlil se zde za ukončení současné pandemie.

Dřevěná socha Ukřižovaného má silný příběh sahající do 16. století. V noci 23. května 1519 byl kostel sv. Marcellina zcela zničen požárem. Následující ráno uviděli obyvatelé Říma mezi ohořelými troskami neporušený kříž a hořící olejovou lampu u jeho paty. Událost věřící natolik zasáhla, že se začali u kříže každý pátek modlit.

O tři roky později zasáhla Řím nemoc, která vešla do dějin pod názvem Velký mor. Lidé se v modlitbě obrátili ke Kristu a kříž z kostela sv. Marcela nesli v procesí ulicemi Říma. Průvod trval 16 dní, od 4. do 24. srpna 1522. Jak uvádí historikové, v místech, kde procesí prošlo, začal mor ustupovat: každá čtvrť si jej proto chtěla ponechat co nejdéle. Když se kříž vrátil do kostela sv. Marcela, mor zcela ustal. Od 17. století se stala tato procesí tradicí během jubilejních let. Kříž byl ve svatopetrské bazilice umístěn i v roce 2000 během proseb za odpuštění.

Přenos požehnání Urbi et Orbi můžete sledovat na České televizi, kanále ČT2, v Televizi Noe, na Radiu Proglas nebo bez překladu na YouTube Vatikánu

(Vatican Insider; foto:Mazur/catholicnews.org.uk,  CC BY-NC-SA 2.0)

Video: Návštěva papeže Františka v kostele sv. Marcela 15.3.2020.