Anglické i latinské prameny o životě sv. Františka a sv. Kláry jsou online

Anglický překlad pramenů o životě svatého Františka a Kláry jsou nyní online. Spolu s latinským (příp. italským) originálem je zveřejnila Komise pro Františkánskou intelektuální tradici (CFIT).

Na stránkách https://www.franciscantradition.org/early-sources naleznou zájemci například spisy a modlitby sv. Františka a Kláry, jejich rané životopisy i mnoho dalších textů. Stránky mají i verzi optimalizovanou pro mobilní zařízení.

„Našim cílem bylo nabídnout naše zakládající františkánské prameny co možná nejširšímu publiku, především lidem v zemích celého světa, kteří nemají přímý přístup k tištěným publikacím,“ uvedl prezident CFIT Dominic Monti OFM.

Anglický překlad pochází ze tří svazků Francis of Assisi: Early Documents (ed. Regis J. Armstrong, OFM. Cap., J. A. Wayne Hellmann, OFM Conv. E William J. Short, OFM) vydaných v letech 1999-2001 a z knihy Clare of Assisi: Early Documents (ed. J. Armstrong, OFM Cap) publikované v roce 2006.

Pro přístup k textům je nutná bezplatná registrace.

Mnohé texty jsou dostupné i v češtině, starší překlad na našich stránkách (https://www.ofm.cz/frantiskanske-prameny/), novější pak na http://prameny.kapucini.cz/.

(zdroj:ofm.org, www.franciscantradition.org)