Svědectví františkánského kněze z ukrajinského města Konotop

Přinášíme v plném znění svědectví františkánského bratra Romualda, faráře v Konotopu, které bylo čteno během modlitby za mír v Assisi 26. února 2022:

My, bratři františkáni, sloužíme ve městě Konotop na severovýchodě Ukrajiny, 90 km od hranic s Ruskou federací. Dne 24. února 2022, bez vyhlášení války, v 5.20 ráno, začalo ostřelování území našeho regionu, jehož ozvěny slyšeli i obyvatelé Konotopu.

V té době jsem byl se svými bratry na duchovní obnově na provinční kurii v Žytomyru, kde bylo ráno také bombardováno letiště. Na žádost farníků jsem já, otec Romuald, jako farář farnosti Panny Marie Fatimské, odjel naléhavě do Konotopu. Na internetu jsem jim sdělil, že náš klášter je otevřen všem, kdo potřebují ochranu, přístřeší nebo jídlo, a už první den u nás přespalo 23 lidí, většinou žen a dětí.

Večer téhož dne se v našem městě odehrála rozsáhlá bitva a v centru města bylo zničeno několik obrněných transportérů, budovy byly zapáleny a informace o bombardování a ničení škol okamžitě aktivovaly hasiče. Viděli jsme, že centrum města hoří, a to i během bohoslužby, která se slavila v našem klášteře. Katechetické třídy nyní slouží jako místo pro přespání a přes den jako útočiště pro děti. Po bitvě o Konotop se naše vojenské jednotky vydaly bránit Kyjevskou oblast. Podle Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny ztratila ukrajinská armáda město ráno 25. února 2022.

Tato informace vyvolala v mnoha obyvatelích zoufalství, naši farníci potkávali uprostřed ulice zpanikařené lidi, lidé stále přicházeli a po ránu prvního dne jsme velmi potřebovali nakoupit potraviny. Kromě toho nám lidé prostřednictvím internetu píší, že nemohou vstoupit do města, protože je ze všech stran obléháno a nepřátelská kontrolní stanoviště neumožňují vstup/výstup. Osamělí a vystrašení starší lidé zůstali izolováni ve svých domovech.

Po více než hodinovém opuštění města jsme nemohli najít žádný fungující obchod s potravinami, protože všechny naše akce probíhaly prostřednictvím online přenosu, který zároveň zaznamenával situaci v okupovaném městě, a podařilo se nám částečně nakoupit potřebné produkty.

Na vlastní oči jsme se museli dívat nejen na zničenou vojenskou techniku, ale i na postřílené civilisty, a také zapálené auto se starším párem, které téměř půl dne stálo uprostřed silnice a částečně blokovalo dopravu.

Kvůli velkému počtu obětí se speciální služby dlouho nemohly postarat o těla mrtvých a občané sami zakrývali jejich těla a odtahovali vozidla na kraj silnice (auta, rozbitá vojenská technika byly na bojišti tři dny, veřejné služby nezvládají množství práce). Vydali jsme se do centra města, abychom se přesvědčili o skutečné situaci, a tak jsme zjistili, že ačkoli se ukrajinské jednotky stáhly (doufáme, že dočasně), nad administrativními budovami stále vlaje ukrajinská vlajka a útočníci město neovládli.

Mnohé informace, které se šířily první den války, se nepotvrdily a nám se podařilo uklidnit velké množství lidí prostřednictvím internetu tím, že jsme jim ukázali videa o skutečné situaci ve městě.

26.2.2022: Probudili jsme se v klášteře kvůli hluku letectva v blízkosti našeho města. Dlouho o této události nebyly žádné zprávy, později vyšlo najevo, že právě tehdy byla kolona ruské techniky poblíž města zničena ukrajinskými letadly, která se pak vydala bránit Kyjev.

Současně jsme obdrželi zprávu o naléhavé pomoci těm, kdo dobrovolně brání území, a kdo byli nuceni se stáhnout z Konotopu kvůli nedostatku zásob, vybavení, zbraní a pohonných hmot. Nyní se ukrývají v lesích a my společně s obyvateli města pořádáme sbírky na jejich potřeby a nakupujeme po městě produkty, které rozvážíme těm, kteří se nemohou dostat do obchodu nebo pro které může být cesta do obchodu životu nebezpečná (chlapci, muži v branném věku). V době psaní tohoto článku jsou podle vedoucího vojensko-civilní správy regionu všechna hlavní města v Sumské oblasti obléhána nepřátelskými vojsky a v samotném městě Sumy pokračují těžké boje.

Navzdory velkému napětí ve společnosti, obavám a panice, sloužíme ze základny našeho konventu spolu s otcem Floriánem OFM a farníky lidem modlitbou, podporou, obědem, teplým čajem a slovy povzbuzení.

Nyní se více než kdy jindy ukazuje naše františkánské charisma přinášet mír a dobro tam, kde panuje neklid, temnota a válka.

Děti, které přicházejí do našich přijímacích středisek, si hrají, dívají se na pohádky a dokonce zapomínají, že je kolem válka, a někteří dospělí možná poprvé v životě berou do rukou růženec, modlí se na kolenou, učí se zpívat náboženské písně a zažívají skutečný pokoj, kterého nelze dosáhnout pomocí tanků nebo jiných zbraní, protože my máme a věříme přesně v ten mír, který nám zanechal Ježíš Kristus: „Zanechávám vám pokoj, dávám vám svůj pokoj. Ne ten, jaký to dává svět, já vám dávám. Ať se vaše srdce netrápí ani nebojí.“

S františkánským přáním pokoje a dobra, otec Romuald OFM Klášter Konotop, 100% Ukrajina.

(přeloženo z italštiny)

Jak pomoci lidem, o které se starají bratři františkáni na Ukrajině, píšeme zde.