Poděkování a zpráva o pomoci trpícím v syrském Aleppu

V loňském roce jsme díky vaší štědrosti podpořili trpící lidi v syrském Aleppu, kterým se nedostává ani základních potřeb pro život. S vaší pomocí i s pomocí farnosti sv. Augustina v Brně jsme odeslali skrze františkánskou Asociaci Pro Terra Sancta, která pomoc zprostředkovává, 22.640 euro. Nyní nám přišlo poděkování a zpráva o využití financí.

„Vaše pomoc je doslova útěchou pro mnohé lidi, kapkou balzámu, která tiší bolest v očekávání radostnější budoucnosti,“ píše nám Andrea Avveduto z nadace Pro Terra Sancta. Dodává, že v této oblasti Sýrie zasáhla chudoba 95 procent rodin. „Rád vám sděluji, že s vaší pomocí jsme mohli rozdělit léky, základní nejnutnější potřeby a další pomoc těm, kdo již nemají nic, především práci, jež by jim pomohla žít důstojný život. Tato pomoc umožnila mnohým lidem přežít zvlášť tvrdou zimu v těchto místech,“ dodává.

Děkujeme i my všem dárcům za tuto vzácnou podporu.

V letošním roce bychom rádi spolu s vámi pomohli trpícím lidem v syrské Latákii, kde jim slouží také naši bratři františkáni. Níže naleznete kompletní zprávu zaslanou Asociací Pro Terra Sancta.

Naděje mezi ruinami – zpráva o pomoci potřebným

Podpora křesťanské komunity v Aleppu

Dárce: Provincie bratří františkánů
Období: Listopad 2020 – Březen 2021
Přijatý příspěvek: 22.640 euro
Kontaktní osoba: Andrea Avveduto

Kontext

Od roku 2011 se Sýrie nachází uprostřed konfliktu, jehož konec stále nelze dohlédnout. Vnitřní situace je v současnosti stále nestabilní a země je dosud rozdělená na tři oblasti podle toho, kdo je má pod kontrolou:

1. Oblast pod kontrolou vlády

Oblast pokrývá 60% území a patří mezi nejbezpečnější, přestože zde stále dochází k útokům.

2. Oblast pod kontrolou Kurdů

Oblast pokrývá 30% území a je pod kontrolou kurdské strany (PYD) podporované různými polovojenskými milicemi. Do října 2019 byla bezpečnost a stabilita kurdské zóny zajištěna přítomností amerických vojenských základen. Není náhodou, že po stažení americké armády Turecko podporované antiassadovskými milicemi rychle zabralo území v oblasti mezi Ras al-´Ainem a Til Abyadem a zřídilo zde safe zone. V důsledku toho se Kurdové, kteří ztratili podporu USA, vojensky spojili se syrskou vládou, která po letech alokovala část svých jednotek do Kobani a Manbidže. Během prvních měsíců roku 2020 došlo k novým střetům v oblasti Rakky a Hasaky. Turkové nakonec poslali vojenské jednotky do města Afrínu a pokračují v bojích proti syrským Kurdům na severu turecko-syrské hranice.

3. Turecko-islámská oblast

Oblast pokrývá 10% území a jedná se o nejkřehčí oblast. Od listopadu 2019 se zintenzivnily v celé oblasti střety mezi vládními silami a opozicí, včetně periferií Aleppa a Hamá. Vláda se totiž rozhodla převzít zpět kontrolu nad dálnicemi M4 a M5, které spojují tři hlavní města (Damašek, Aleppo a Latákii) a již několik měsíců útočí na oblast kolem Idlíbu. Tyto střety měly zdrcující následky pro více než 3 miliony lidí, kteří žijí v této oblasti. Od prosince do dubna 2020 uteklo na severozápad více než 800 tisíc lidí, kteří žijí v dramatických podmínkách na periferiích na severovýchodě Aleppa a ve vnitřních zónách guvernorátu Idlíb.  

(pokračuje níže)

Situace obyvatelstva

Po více než deseti letech syrského konfliktu jsou podmínky obyvatelstva stále dramatické. Jak zdůrazňuje Humanitarian Response Plan 2020, 11,7 milionů lidí oficiálně potřebuje humanitární pomoc, z toho téměř polovina jsou děti[1]. Vysídlených je 6,2 milionů, počet uprchlíků do zahraničí vzrostl na 5,6 milionů.

90 procent obyvatelstva žije pod hranicí chudoby a odhaduje se, že významný podíl lidí bude závislý na potravinové pomoci i celý příští rok.

Kvůli této atmosféře velkého napětí neúprosně roste násilí a sociální nespokojenost, což má také těžké dozvuky uvnitř rodin. Devalvace syrské měny na trhu, růst inflace a zvyšování cen životních potřeb uvrhly celé rodiny na dlažbu. Těch několik málo šťastlivců, kteří stále mají práci, nejsou se svými platy schopni vyžít do konce měsíce. Všude je klima deprese a nedůvěry, které rozkládá snahy o ekonomickou iniciativu a obnovu země. Přes 50% Syřanů je nyní nezaměstnaných, nezaměstnanost mladistvých dosahuje cca 78%.

Nová data (duben 2021) hovoří dokonce o tom, že 90% syrských rodin žije pod hranicí chudoby a odhaduje se, že významný podíl lidí bude závislý na potravinové pomoci i celý příští rok. Kvůli  šířící se nezaměstnanosti, nezastavitelné inflaci, všeobecnému zdražování a rostoucím potížím nalézt na trhu zboží, které bylo dříve běžně dosažitelné, narůstá chudoba a zranitelnost syrského obyvatelstva.

Kromě války došlo kvůli novým sankcím ze strany USA a EU (CAESAR ACT) a kvůli následné obchodní izolaci k dalšímu pádu ekonomiky a trhu práce, což mělo za následek snížení měsíčního platu mnoha pracujících až do té míry, že dnes mnoho rodin není schopno koupit dostatečné množství jídla pro své členy. Syrská lira zaznamenává vzhledem k dolaru silnou inflaci, takže kurs, který byl v počátcích loňského roku 900, je v těchto dnech 4.500: jeden dolar má hodnotu 4.500 syrských lir. Ceny jsou velmi vysoké, zatímco platy zůstaly stejné. Průměrný nižší plat je zhruba 50.000 syrských lir, běžný plat 100-120.000 lir, avšak minimální měsíční náklady na rodinu s pouhými 3-4 členy tvoří 650-800.000 lir. Nikdo si nemůže dovolit pravidelně udržovat rodinu, ani ti, kdo mají dvojitý plat, a tato situace trvá již více měsíců. Ceny benzínu jsou velmi vysoké, protože kvůli sankcím uvaleným na Írán a Sýrii nemůže být benzín dovážen. Při tankování benzínu se tvoří mimořádně dlouhé fronty taxíků a aut. Lidé mají průkaz, s nímž mohou natankovat nejvýše jednou měsíčně, a to pouze v určitých dnech a na základě poznávací značky. Natankování benzínu trvá jeden celý den, kolona bývá dlouhá zhruba 5 km.

Co se týká elektřiny, i zde je situace vážná. Během dne je elektřina v domech pouze 2-3 hodiny. V Damašku od 9 do 10 dopoledne a od půlnoci do 1-2 v noci. Zbytek je dodáván generátorem, který funguje na benzínový pohon, a tedy jeho cena je závratná. Velmi mnoho rodin žije bez topení.

Důsledky krize jsou dramatické: mnoho dětí od 9 let pracuje, aby pomáhalo rodinám vyžít celý měsíc, a mnoho rodičů dětem zakazuje se vrátit do školy. Jedná se o velmi rozšířený jev zejména ve východním Aleppu a v Latákii, protože pokud se děti zřeknou studií, mohou přinést domů významný finanční příspěvek. Rodiny pak přestaly jíst jedno jídlo denně, neboť si nedokáží koupit potraviny. V této situaci je humanitární pomoc zásadní. Rodiny žádají o humanitární pomoc nikoliv proto, že nemají práci, nýbrž protože nemají peníze, aby si koupily jídlo. Za jeden celý plat si člověk koupí 4-5 dvoulitrových nádob s olejem. Jedno kompletní jídlo stojí 50.000 syrských lir. Ani chleba se nedostává, člověk může koupit tolik chlebů, kolik je členů rodiny, ne víc. I zde jsou lidé, kteří si snaží chléb vzít. Tato situace způsobuje, že se výrazně více rodin obrací na centra pomoci při františkánských farnostech, aby požádali o potravinový balíček nebo finanční pomoc.

Krize Covid-19     

Vnitřní situace v zemi se nemilosrdně zhoršila v průběhu loňského roku kvůli celosvětové pandemii Covid-19. Na začátku března byly zaznamenány první případy, a aby se tato krize neproměnila v opravdovou tragédii, vláda ihned zavedla epidemická opatření: uzavření hranic, zákaz vycházení, domácí izolaci, uzavření škol, restaurací a dalších zbytných komerčních aktivit. V Sýrii již tak křehkému zdravotnickému systému hrozí zhroucení, protože se potýká s extrémním nedostatkem kvalifikovaného zdravotnického personálu, funguje zde pouze 40% nemocničních struktur. Kromě toho dnes existuje pouze jedna laboratoř, která analyzuje vzorky, a odhaduje se, že počet jednotek JIP s ventilátorem čítá pouze 325.

Kromě zdravotní krize panují v Sýrii hluboké obavy z ekonomických a společenských dopadů této pandemie. Mnoho rodin totiž přežívá díky denním pracím „načerno“ a syrská vláda není schopna zavést opatření, která by snížila finanční zátěž proticovidových nařízení. Bez jakékoliv podpory obyvatelstvo v posledních měsících ještě více chudne.

Tváří v tvář této situace Asociace Pro Terra Sancta navýšila distribuci potravin, léků a poukázek, které pomáhají pokrýt náklady na lékařská vyšetření a zákroky. Děje se tak ve 4 krizových centrech v Aleppu, Damašku, Knaye a Latákii. Především pak, po zaznamenání prvních případů nákazy koronavirem a následným protiinfekčním omezujícím opatřením, Pro Terra Sancta začala distribuovat ochranné prostředky a léky, aby se tak obyvatelstvu zajistila alespoň minimální úroveň bezpečí. Mnoho rodin je riziku zvlášť vystaveno, neboť žije v přelidněných oblastech a v otřesných hygienických a sanitárních podmínkách.

Podpořené aktivity

Díky vaší pomoci jsme mohli podpořit aktivity v krizovém centru v Aleppu. To bylo otevřeno při farnosti sv. Františka v Aleppu pod vedením P. Ibrahima Alsabagha (františkánský kněz – pozn. překl.), který se této činnosti plně věnuje s pomocí 50 spolupracovníků a dobrovolníků. Centrum má strukturu i prostory adekvátní k nabízeným službám. Konkrétně byly podpořeny následující iniciativy:

A1. Rozdělování potravinových balíčků

Od roku 2012 běží činnost krizového centra při farnosti sv. Františka, aby pomáhalo lidem v nesnázích, v těchto posledních měsících skrze rozdělování potravin. Kvůli nové rostoucí inflaci, nárůstu cen a omezujícím opatřením obyvatelstvo výrazně zchudlo. Mnoho rodin není schopno si koupit ani chléb a cibuli, aby utišilo hlad. Kvůli platným protiinfekčním opatřením byla pomoc výjimečně poskytována skrze systém finanční pomoci.

Díky vašemu cennému příspěvku bylo možné rozdělovat 95 rodinám v období projektu finanční příspěvek na nákup jídla.

A2. Rozdělování základních nezbytných potřeb

Krizové centrum v Aleppu zajišťuje distribuci kojeneckých a dalších základních potřeb. Díky relativně malému počtu přispěvatelů bylo možné pravidelně rozdělovat pleny v krizovém centru.

Díky vaší podpoře bylo možné rozdělovat základní potřeby 50 dětem v období od listopadu 2020 do března 2021.

A3. Rozdělování protiinfekčních ochranných prostředků

Krizové centrum v Aleppu zajišťuje distribuci věcí pro zákl. potřeby, poukázek na nákup nafty na výrobu elektřiny a topení, oblečení, čistících a hygienických prostředků. Poté, co se objevily první případy nákazy Covid-19, začala Pro Terra Sancta rozdělovat spolu s těmito potřebami také ochranné a hygienické prostředky (roušky, rukavice, alkohol, dezinfekce, čistící prostředky).

Díky vaší podpoře bylo možné v období listopad 2020 – březen 2021 rozdělovat tyto věci 55 rodinám.

Finanční zpráva

PoložkaCena za ks (syr. lira)Počet ksPočet měsícůCena celkem (syr. lira)Cena celkem (euro)
1Potraviny (chléb, jídlo v krabici, zelenina, maso, vejce, kuře) – 95 rodin * 5 měsíců42.40095520.140.00014.250
2Další základní potřeby (pleny, mléko v prášku, příspěvek na topení a elektřinu) – 50 rodin * 5 měsíců28.5005057.125.0005.041
3Ochranné prostředky (15 roušek/respirátorů+10rukavic+2 dezinfekce/mýdla a jiné dezinfekční prostředky) – 55 rodin * 5 měsíců17.2005554.730.0003.347
CELKEM31.995.00022.637

[1] Humanitarian Respnse Plan (HRP) 2020 – Syrian Arab Republic.