Obrazem: Na severu Čech skončily Františkánské misie

V Děčíně, České Kamenici a Rumburku proběhly ve dnech 22. – 26. září 2021 Františkánské misie s podtitulem Jsi Boží. Na čtyřicet dobrovolníků z řad františkánů, františkánek a laiků připravilo program, který měl pomoci setkat se s Bohem, dotknout se jeho blízkosti.

Akce začala mší svatou slouženou litoměřickým biskupem Janem Baxantem v kostele Povýšení svatého Kříže v Děčíně. Biskup zde požehnal všem účastníkům misií.

Program se skládal z mnoha setkání a rozhovorů, v prostoru kostelů mohli lidé napsat Bohu nějakou prosbu nebo přijmout modlitbu či požádat knězem o požehnání. Bůh se dotýkal srdcí především ve vystavené Nejsvětější svátosti. Součástí programu byla i divadelní představení loutkoherce Víti Marčíka i Víti Marčíka ml. nebo rukodělné dílny. Před kostelem svatého Františka v Děčíně-Podmoklech bylo připravené ekumenické setkání, kdy na náměstí nejprve zazněly písně a svědectví v podání jednotlivých církví, a poté se zástupci církví společně pomodlili za město. Čtveřice lidí z týmu navštívila hodiny výuky na Biskupském gymnáziu ve Varnsdorfu.

V těchto dnech se mohlo mnoho lidí dotknout Boží blízkosti, jeho dobroty, svěřit mu své starosti, načerpat pokoj do dalších dnů. Byla to velká zkušenost toho, co krásného může Bůh přinést do srdcí, která se s ním setkají nebo která ho jednoduše pozvou. To hlavní na fotografiích není, to zůstalo uvnitř.